Recenzja książki "Magia Gotowania. Naturalna historia transformacji" Michael Pollan

3 kwietnia 2018



"Przepisy kulinarne nie są przepisem na sukces" 
Michael Pollan

Michael Pollan to słynny dziennikarz specjalizujący się w tematyce żywienia i produkcji żywności, który to dzięki swoim wieoletnim podróżą udowadnia,że warto sameu przygotowywać swoje posiłki.

Książka "Magia Gotowania.Naturalna historia transformacji" opowiada o wielkiej transformacji gotowania i podejścia ludzi do przyrządzania posiłków.

Uwielbiamy oglądać programy kulinarne, patrzeć jak kucharze z całego świata z prostych składników przygotowują nie banalne potrawy ale sami tego nie robimy. Dlaczego?

Idziemy na wygodę, lubimy jeść przetworzoną żywność, prosto z pudełka, odgrzane w kuchence mikrofalowej. Nie przywiązujemy wagi do tego co i jak jemy, po prostu jemy.

Warto się zagłębić w lekturę i przypomnieć sobie prawdziwe smaki, a nie te przetworzone. Autor próbuje Nam pokazać jak jedzenie zmienia i kształtuje Nas świat. Chce Nam pokazać,że gotowanie jest jedną z bardziej fascynujących rzeczy jaką możemy w życiu wykonywać. Mnie osobiście długo nie musiał namawiać.

Książka jest podzielona na cztery rozdziały, które odpowiadają czterem żywiołą; oogień, woda, powietrze i ziemia.

Co ciekawe Netflix na podstawie książki przygotował serial "Cooked". Serial jest już u mnie na liście do zobaczenia.

Książka jest wydana w twardej oprawie, podzielona na cztery rozdziały. Na końcu znajdziemy załącznik z 4 przepisami. Znajdziemy w niej bardzo dużo przyswajalnego tekstu. Jeśli lubicie tego typu poradniki, w których jest mnóstwo cennych wskazówek, to ta książka jest dla Was.