Malinówka

10 października 2017


"Stood at the cold face
Stood with our backs to the sun
I can remember being nothing but fearless and young
We've become echoes, but echoes, they fade away
We've fallen to the dark as we dive under the waves
(I heard you say)
The devil's on your shoulder
The strangers in your head
As if you don't remember
As if you can forget
It's only been a moment
It's only been a lifetime
But tonight you're a stranger
Some silhouette"
Aquilo, Silhouette

1,5kg malin
0,75g cukru
0,5l wódki
0,5l spirytusu

Maliny przesypujemy na przemian z cukrem w dużym słoju. Zakręcamy, i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Raz dziennie potrząsamy słojem. Po tym czasie zalewamy owoce wódką i spirytusem. Chowamy w ciemne miejsce na około 6 tygodni. Raz na jakiś czas potrząsając słojem.
Po tym czasie oddzecamy owoce przez grube sitko, a następnie przelewamy przez gazę (aby usunąć wszystkie nasiona). Następnie klarowny napój przelewamy do czystych, suchych butelek. Odstawiamy w ciemne miejsce.

Im nalewka dłużej stoi tym robi się bardziej aromatyczna. 
Tutaj nalewka z 2016.