Domowe jagodzianki z waniliową kruszonką

14 sierpnia 2017

"Speak, speak easy to me
Got a lot on your mind
This time tonight
Speak, speak easy to me
Don't let this go down tonight, tonight

Speak, speak easy to me
My victory sleeps, and holds defeat
Speak, and may the world come undone
We are out on our own tonight, tonight"
Mansionair, Speak Easy

450 g mąki
250 ml ciepłego mleka
70 g cukru
50 g masła
7g drożdży instant
5g soli
jajko

300 g jagód
40g brązowego cukru


40 g cukru
40 g mąki
20 g masła
1 łyżeczka cukru wanilinowego

żółtko do posmarowania bułeczek


Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże,sól i cukier.
Mleko podgrzewamy, dodajemy pokrojone na kawałki masło, mieszamy do momentu aż masło się rozpuści. Wbijamy jajko, mieszamy. Mleko wlewamy partiami do mąki, po wlaniu mieszamy ciasto. Wyrabiamy ciasto do moment aż będzie elastyczne i gładkie. W przypadku gdyby było za rzadkie dodajemy trochę mąki. Odstawiamy na co najmniej 1,5h w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

W miedzy czasie myjemy jagody, osuszamy a następnie dodajemy cukier i mieszamy. Przygotowujemy kruszonkę ; w misce mieszamy mąkę, cukier, cukier wanilinowy, dodajemy masło pokrojone w kostkę, rozcieramy między placami aż powstaną grudki, kruszonka.

Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze chwilę. Robimy rulon i dzielimy na 10-12 kawałków. Z każdej kulki formujemy placek, na środek układamy 2-3 łyżeczki jagód. Sklejamy brzeg, i delikatnie formujemy bułeczki. Układamy wszystkie na blaszce do pieczenia. Bułeczki smarujemy żółtkiem i hojnie posypujemy kruszonką. Odstawiamy bułeczki do wyrośnięcia. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, na złoto. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy do wystudzenia.




Inspiracja Lawendowy Dom