Krem z kalafiora z pieczonym koprem włoskim

30 czerwca 2017



"A year from now we'll all be gone
All our friends will move away
And they're goin' to better places
But our friends will be gone away

Nothin' is as it has been
And I miss your face like hell
And I guess it's just as well
But I miss your face like hell"
The Head And The Heart , Rivers And Roads

1 średniej wielkości kalafior
1 cebula
1 por (biała część)
1 pietruszka
margaryna Optima Omega 3
800ml bulionu
sól, pieprz
1/4 kopru włoskiego

do podania; prażony sezam, olej z sezamu, grzanki


W dużym garnku rozgrzewamy margarynę, wrzucamy pokrojoną w duże kostki cebulę, pietruszkę i por. Chwilę smażymy, następnie dodajemy pokrojony na małe kawałki kalafior, przesmażamy przez 5 minut.

Zalewamy bulion, doprowadzamy do zagotowania a następnie zmieszamy ogień do średniego i gotujemy do miękkości. Zupę przelewamy do kielicha blendera i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Koper kroimy na cienkie paski i pieczemy z niewielką ilością margaryny do miękkości. Zupę podajemy z koprem włoskim, prażonymi ziarnami sezamu i kilkoma kroplami oleju sezamowego.




Krem bierze udział w konkursie
Optymalny wybór na piknik